Macaristan’dan Canlı Hayvan İthalatı

Türkiye-Macaristan Ticaret Hacminde Yükselen Değer “Canlı Hayvan İthalatı” DTİK Avrupa Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜSIAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Türkiye ile Macaristan ticaret hacminde başı çeken otomotiv sektörünün yanında son yıllarda canlı hayvan alımının da önem kazanmaya başladığını, Türkiye’nin giderek artan et ihtiyacını karşılamak için besiciliğe Macaristan’dan da canlı hayvan ithalatı ile nefes aldırılmaya çalıştığını söyledi. Başar, genel olarak canlı hayvan ithalatının, İthalat izinleri, hayvan seçimi (Hayvan tedariki), karantina ve nakliye aşamalarından oluştuğunu belirtti.

Hayvan Tedariki ve Sorunları
Macaristan’dan canlı hayvan ithalında en çok yaşanan sıkıntı, hayvan tedariki ve karantina ile nakliye süreçlerinde yaşanıyor. Hayvan tedariğinde Türkiye’den gelen ithalatçının karşısına ilk aşamada dil problemi çıkıyor. İthalatçaların yapacakları ticareti süreci uzun soluklu düşünmeyişlerinin de etkisi ile genel de aracı firmalardan kendilerine, hayvan tedarik etmesini veya alımların da aracı olmasını istiyorlar. Bu da yapılan ticaretin, bazı aracı firmalar ve kişilerin insiyatifine geçmesini yol açıyor. Neticesinde Ithalatcıya fiyatın yükselmesi, ödeme sorunları, KDV ve hayvan kalitesinde düşüklük gibi problemleri beraberinde getiriyor. Alınan hayvanların menşei kadar orjinlerinin de önemli olduğu alımlarda, hayvanın kesinlikle Avrupa orjinli olması gerekiyor. Nakliye de ise yine bazı aracıların araçlara fazla yükleme yapması da maalesef yolda hayvanların telef olmasına yol açıyor.

Fadıl Başar, Çözüm : Uzun vadeli ve Kurumsal Hareket 
DTİK Avrupa Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, 30 haziran’da 3.’sü gerçekleşen Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için Ankara’da bir araya geldiği Macaristan Dış İşleri ve Ticaret Bakanı Szijarto Peter’in de iki ülke arasındaki ticaret hacminde hayvancılığın önemli olduğunu belirttiğini söyledi. Fadıl Başar da konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda, iki ülke arasındaki son zamanlarda da canlı hayvan ticaretinin artış kaydettiğini bunun da kalıcı olması için Macaristan’dan canlı hayvan ithalatı yapacak olanlarin öncelikle, Macaristan’da kendi şirketlerini kurmalarını ve şirketleri üzerinde alımları yapıp hayvanı Türkiye’ye de kendi şirketleri üzerinden göndermeleri gerektiğini böylece de ödeme, fiyat artışı, mal kalitesinde sorun yaşamayacaklarını söyledi.

Hayvan tedariğinde ödedikleri Kdv’ yi alıcının kendi şirketleri oluşundan dolayı hayvanları Macaristan’dan gönderdiklerinde geri aldıklarını  böylece bazı aracı firmalara ödenen kdv’ lerin geri alınmasındaki soruların da önüne geçmiş olacaklarını belirtti. Budapeşte Türkiye Büyükelciliği Ticaret Müşaviri olarak da görev yapan Dr. Faruk Cömert’in de yoğun çabalarıyla son zamanlarda iş insanlarımız canlı hayvan ticaretini Macaristan’da kendi kurdukları şirketler üzerinden gerçekleştirdiklerini söyleyen Fadıl Başar uzun vade de Macar üretici ile iş insanımızın kendi şirketleri aracılığıyla kurdukları yakınlaşmasının ticari kaliteyi de gireceğini, kendilerinin de DTİK ve MUSİAD olarak her zaman iş insanımıza yardıma hazır olduklarını belirtti.

İTHALATÇI MACARİSTAN’DAN MEMNUN
İTHALATÇI MACARİSTAN’DAN MEMNUN

Dr. Faruk Cömert canlı hayvan ticareti ile uğraşan iş insanlarımızın Budapeşte’ de kurmuş oldukları şirket üzerinden güvenli bir şekilde ticaretlerini gerçekleştirdiklerini Macaristan’nin birçok yerine de giderek üreticiyle direkt muhatap olarak ödemelerini yapıp hayvanlarını yetiştiricilerden aldıklarını, böylece de Macaristan besicisini de daha yakından tanıma fırsatı yakaladıklarını söyledi.
21. Dönem Samsun Millet Vekili olan Ahmet Aydın ‘da Macaristan’da Hayvan tedariki konusunda sorun yaşamadığını, gittiği bölgelerde yeterli sayıda ve kalitede hayvan bulabildiğini üreticilerin, kendisinin Türk olduğunu duyunca daha da yardımcı olduklarını söyledi. Türkiye ile Macaristan’ın canlı hayvan ticareti konusunda daha iyi bir noktaya gelmesini umduğunu, bunun içinde Türk ithalatçısının uzun vadeli düşünmesi gerektiğini belirtti.

error: !!!İçerik korunuyor!!!